O mnie:

ZofiaWielu ludziom dietetyka i zdrowe odżywianie kojarzy się z nieustającymi wyrzeczeniami, ciągłym głodem i brakiem przyjemności z jedzenia. Ja udowadniam swoim pacjentom, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim smak, różnorodność posiłków i dobre samopoczucie.

 

W swojej pracy kieruję się zasadami evidence-based medicine, czyli medycynie i żywieniu opartych na faktach i dowodach naukowych.  Jestem przeciwniczką skostniałej dietetyki bazującej na podręcznikowych racjach pokarmowych, ale też krótkotrwałych, wyniszczających i nieefektywnych „diet cud”. Do swoich pacjentów podchodzę indywidualnie i kompleksowo, biorąc pod uwagę przede wszystkim stan zdrowia, cel jaki pacjent chce osiągnąć, ale także możliwości kulinarne, czasowe i finansowe.

 

Pomagam osobom borykającym się m.in. z nadwagą, otyłością, chorobami metabolicznymi oraz pragnącym zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Współpracuję z osobami aktywnymi fizycznie na każdym poziomie wytrenowania.

Wykształcenie:

Tytuł magistra dietetyki uzyskałam na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego, swoją edukację kontynuowałam na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, gdzie ukończyłam studia podyplomowe z zakresu żywienia i suplementacji osób aktywnych fizycznie.

Ukończyłam liczne kursy z zakresu dietoterapii chorób, a także żywienia sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Moją pasją jest dietetyka sportowa, dalszą naukę kontynuuję pisząc pracę doktorską dotyczącą wpływu l-karnozyny na układ nerwowy sportowców.